sobota 8. března 2008

Thajsko - den druhý - noční život

Tak a dodatečně vsouvám popis včerejšího večera, který byl opravdu zajímavý, zvlášť fotky z něj, kterých mám opravdu spoustu, problém je, že nevím, kterou vybrat dřív:-) Postupně tedy sledujte články opakovaně, mám v plánu dodatečně doplňovat fotky...
Předem se omlouvám za místy horší kvalitu, věřím, že ji přebije zajímavost focených objektů:-)
Na počátku všeho byla večeře u žirafy, která v mém případě obnášela rovnou dvojitý nášup, protože jsem byl opravdu hladový. Prvním jídlem tak byl výborný Pad Thai a druhý byl pokus, který vypadal dobře, ale hned první sousto mě přesvědčilo, že Kamilovy poznámky, že Thajské jídlo je ostré, nelhaly:-) Na servírku po sobě mrkáme, že nechci nic ostrého, na její otázku: "chilli?" odpovídám, že jen "little chilli", ale stejně tam asi převrátili kýbl s kajenským pepřem:-) Nedovedu si představit, jak bych snesl něco opravdu chilli:-) Sotva jsem do jídla kousl, propotil jsem všechno svoje oblečení, rty byli v ohni jako by je líbala ta nejžhavější Thajka a potu ze mě začalo lít víc jako bych hrál v Thajském slunci squash při bezvětří... Přiznám se vám přátelé, že jsem to nedojedl...
No a potom se šlo hlouběji do centra, které opravdu žilo. Všechny stylové bary žily vlastním životem, domorodci z nich volali na kolemjdoucí, obchody měly stále otevřeno a speciálně indové byli velice otravní a chtěli se nejen s každým dát do řeči, ale také ošahávali a málem tahali dovnitř svých rádoby luxusních butiků, zřejmě se domnívajíc, že si tu necháte ušít oblek či zimní kabát...
Největší mumraj byl asi u boxerského ringu obklo
peného menšími bary, tržnicí a stánky s dobrůtkami... Při zpáteční cestě po desáté hodině, už mírně unaveni jsme se ještě nechali nalákat na sledování exhibice thajského boxu - vstupné obnášelo nutnost objednat si drink, takže jsme si dali 2 changy (místní nejlevnější pivo - 50-80 batů, ale vcelku dobré) a čekali co bude:-)
Dál už budu pokračovat popiskami k obrázkům...

Místní ekvivalent benzínové pumpy:-) Prostě zastavíte u stánku, pokud možno skútrem, zaplatíte a o víc se nestaráte - dostanete přesně co potřebujete. U klasických pump je dokonce obsluha.

Když jsem si poprvé prohlížel mapu místního okolí, zaujalo mě, že krom Tesca by tu snad měl být i Bauhaus:-) Naštěstí jde ale o naprosto jiný Bauhaus... Když už jsme u těch obchodů - hlavní sítí obchodů - ve stylu našich COOPů a spol je tu 7-eleven - název značí otevírací dobu od 7 ráno do 11 večer. Jde o smíšené zboží, hlavně ale drogerii a potraviny. Koupíte tu vše potřebné - pečivo (i když je tu malý výběr - pouze rohlíky (5ks/25 batů) a toastový chléb. Jinak je lepší jít vyloženě do pekárny, pár se jich tu najde. Pečivo je tu obecně dražší než u nás), uzeniny (jen několik asi 2-4 druhy), sýry (pekelně drahé - 5 plátků/220 batů), nealko, a takovou tu klasiku co najdete i v české večerce.

Na této fotce můžete vidět část centra nočního života. Dlouhá ulice, která bohužel na mapě nemá jméno, má zhruba uprostřed své délky náměstíčko (cca 100x100 metrů), na kterém se nachází asi 12 barů v uniformním designu zastřešeného osmiúhelníku, po jehož obvodu sedí a popíjejí hosté na baru.

Pro turisty se tu pořádají exhibice v Mui Thai (thajský box). Bohužel nevím jak často jsou, my jsme se trefili na sobotu večer, takže je možné, že jsou jen v tu sobotu, ale podle plakátů, které jsme po cestě vídávali, bych odhadoval, že nějaké exhibice jsou tu každý druhý den. Sledování této exhibice bylo zdarma, jak jsem již psal výše, nutností byla jen objednávka něčeho k pití. Pro zajímavost - všimněte si právě podávané sklenice piva Chang v modrém čemsi:-) To "cosi" je pěnový případně polystyrenový "hrníček", v kterém pivo držíte. Myslím, že se používá proto, že studené sklenice se vám tu okamžitě rosí a byli by jste celí mokří. Možná také trošku pomáhá udržet teplotu.
Ještě k tomu boxu - exhibovali nám tu poloprofesionálové, nebál bych se říct, že v podání některých jedinců spíše amatéři. Postupně se nám předvedli hubení Thajci, hubené Thajky, výborní Thajští kluci a tlustí Thajci... a pak asi zase nanovo, ale už jsme neměli trpělivost sledovat potřetí bídné výkony Thajek a odešli jsme s příchodem sedmého páru bojovníků... Přitom vše začalo velice slibně - hlasatel vždy uvítal dvojici, ta se představila, pochlubila se kolem krku vyvěšenými penězmi (pravděpodobně měli symbolizovat kolik peněz se na ně vsadilo) a po krátkém pomodlení si již kopala do žeber. Problém ale byl v tom, že šlo jen o (velmi přátelskou) exhibici, takže zúčastnění borci a borkyně ze zápasu měli očividně spíše legraci... Jediní, kdo svůj zápas brali vážně a opravdu se snažili, byli oni malí kluci, kteří do sebe mydlili do úmoru a šlo jim v prvé řadě o to se ukázat, ne jen o divadélko k pobavení díváků. Taky měli zaslouženě největší úspěch u publika.
Na opravdový box tak musíte do místního stadionu, kde se zápasy pořádají cca co 4 dny. Vstupné je tam ovšem už poněkud vyšší - 500-2500 batů.

V těsném sousedství 12 barů byla tato asi 20 metrová ulička s občerstvením, kde nabízeli všelijaké dobroty...nechám vás aspoň ochutnat očima:-)

Na další části ulice bylo mnoho obchůdků a trhovců, tady je něco málo z toho, co by jste si mohli přivést jako suvenýr:-)

Tak a toto je typická restaurace, kterých tu najdete desítky. Tato je zrovna ta z těch hezčích - kterých je na "obchodní ulici" (budu jí tak asi říkat) většina. Obvyklý je otevřený styl, kdy jsou pevné jen 2 stěny a zbylé dvě dávají nahlédnout do jejích útrob. Velice příjemné pro posezení, kdy můžete bez problémů sledovat co se děje v okolí...

Žádné komentáře: