neděle 7. prosince 2008

Disturbia 7/10

Tak tentokrát stál víkend za prd, co se týká nějakých těch společenských aktivit, plánované plány neplánovaně lehly popelem, ale alespoň jsem si udělal radost a mrknul na pár filmečků různorodé kvality... Malé resumé pro ty kteří je ještě neviděli, popřípadě rádi srovnávají cizí názory s těmi svými...

Začnu loňským kouskem - DISTURBIA - pokud někomu tento "teen - comedy/horror" utekl stejně jako mne, měl by to rychle dohnat. Pokud je vám míň jak 40 let a chcete si odpočinout při sledování sympatického Kale Brechta (Shia La Beouf), japonského kamaráda Ronnieho a lehce anorektické Ashley (Sarah Roemer) jakožto ústřední trojice puberťáků/slídičů a Kaleovi matky (Carrie Ann Moss) a velmi podezřelého souseda Turnera (David Morse) jako zástupců střední generace, dá se říct, že film splní účel a budete se u něj dobře bavit.
Jde o klasiku svého druhu s jasně čitelným záběrem na cílové publikum - Kale shodou okolností, které tu nebudu popisovat, dostane domácí vězení pod policejním dohledem a jediná zábava, která mu po zásazích jeho matky zůstane, je šmírování okolních sousedů. Z jedné strany bandička spratků ala synové Lynette ze Zoufalých manželek, pak rodinka s nevěrným manželem, z druhé strany čerstvě přistěhovaná rodinka se sexy dcerou a v koutě nenápadný dům s na první pohled ještě nenápadnějším sousedem... Ale nuda je velká, dalekohled zvětšuje víc než dobře a bystré oko hlavního hrdiny v návaznosti s novinovým článkem o zmizelé zrzce zanedlouho objeví stopy vedoucí právě k nenápadnému sousedovi...
Zhruba první polovinu filmu se člověk spíše usmívá při romantické komedii, než aby mohl vysledovat nějaké náznaky hororu, ale přiznám se vám, že mi to vůbec nevadilo a hlavně, Shia LeBeouf je opravdu sympaťák s přirozeným hereckým projevem, což prokazuje už několikátým rokem a rozhodně se nedá říct, že by byl objevem jen posledních dvou let - bystřejší z nás si ho zpětně můžou vybavit například v Já, Robot nebo Constantine, kdy v obou filmech hrál dětského "parťáka" hlavním hrdinům. Tentokrát už tahá film sám a jde mu to víc než dobře, byť pro mnoho lidí zůstane asi dlouho "ten kluk z Transformers" a tyto dvě role jsou si místy dost podobné. Co mě pobavilo, je, že Kaleův nejlepší kamarád Ronnie není černoch, ale asiat, asi jako by opravdu fungovalo nepsané pravidlo, že se nějaká menšina ve filmu prostě musí objevit vždycky - jen se bojím až to zavedou u nás a v každé blbině bude hrát aspoň jeden Fero, Dežo nebo Eržika. Anorektická sousedka Ashley pak funguje jako odrazový můstek pro Kaleovu zálibu ve skrytu rolet s dalekohledem v ruce šmírovat okolí, mimo jiné ale funguje i celkem fajnově nějaká ta chemie a celou dobu Kaleovi fandíte, aby Ashley "sbalil". Máti je potřebný prvek jménem nevěřící Tomáš a pak už nám zbývá pouze záporák, kterého si zahrál zkušený David Morse - podle jména možná neznámý, ale podle obličeje snadno zapamatovatelný herec spíše vedlejších a zejména televizních rolí.
Jinak k filmu není co dodat - jednoduchý a nenáročný snímek, plynule a příjemně ubíhající, držící se klasických šablon a schémat... Akce tu až na tu závěrečnou moc nehledejte, spíš jde o budování děje aby se plynule příběh dopracoval k finálnímu, lehce hororovému zakončení. Jediné co mě občas vyrušilo z poklidného sledování byla do některých scén jakoby násilně naroubovaná hudba, bez plynulého rozjezdu, jako by vám někdo nečekaně pustil rádio za zády uprostřed písničky.
Bezva film, viděl bych to na takových 7/10 (vyšší bych nedal, nejde zase o nijak světoborný film) .

Žádné komentáře: