pondělí 24. listopadu 2008

96 hodin (Taken) - 8/10

Bryan je nenápadný milující a starostlivý otec ve středních letech, který odešel na odpočinek a přistěhoval se do Los Angeles, aby mohl být blíž své dceři, o kterou prakticky přišel rozvodem s bývalou ženou Lenor... Na tom by nebylo nic zvláštního, ovšem místo rodinného dramatu s Richardem Gerem, Lindsay Lohan a Meryl Streep nám hlavní roli hraje Liam Neeson, na odpočinek odešel z CIA a jeho výcvik by mu záviděl i agent Bourne, šikovnost McGyver a chvaty Steven Seagal. A i tak by nebylo o čem točit, kdyby mu dceru Kim a její kamádku Amandu hned první den na výletě v Paříži neunesla albánská mafie obchodující s bílým masem...jak na potvoru.



Doufám, že první co jste udělali, bylo shlédnutí nadupaného traileru (kvalitnější verze zde) - už ten sám o sobě slibuje hodně a jeho 90 minutová verze, tedy kompletní film, kupodivu nezklame. Trailer naprosto dokonale graduje od 38 vteřiny až téměř do konce (vždycky mi nabíhá husí kůže), vystihuje atmosféru filmu i tempo, v kterém bude přituhovat.
Skladba filmu je obdobná - úvodní seznamovačky zaberou nějakých 25 minut, které jsou sice trošku nutným (ale ne až tak nudným) zlem, ale kdyby na vás někdo vybafnul akci v první minutě a tlačil na pilu dalších 90, asi by jste byli ke konci přesyceni. Vše se rozjede v okamžiku, kdy je při telefonátu Paříž - LA unesena Kim a Amanda - v ten moment se v Bryanovi probudí základní instinkt, nikoliv erotomana, ale otce/zabijáka, který je pro svoji dceru ochotný klidně zbourat Paříž. Paralela s Arnoldovým dvacet let starým Komandem je více než zřejmá, nutno ale podotknout, že akce v 96 hodinách je více surová, méně těžkotonážní a má prvky vyšetřovatelských fint bývalých agentů CIA - takový kříženec Komanda a agenta Bourna ve francouzském stylu, takže netrpí přehnanou cenzurou a amerikanizmem - byť pochybuji, že by Bryan po tom všem jen tak v klidu odletěl zpátky do USA, aniž by se po něm někdo sháněl, stejně jako že všichni francouzští Albánci mluví plynně anglicky...

Tenhle film je čistokrevné béčko, ale nestydí se za to, na nic si nehraje, protože tenhle mix brutální akce a kriminálky se opravdu povedl. Něco tak žánrově čistého jsem viděl naposledy v Rally smrti, ovšem tohle je ještě kvalitněji odvedená práce, stylově mi připomíná Ronin nebo Válku policajtů, možná prostředím, možná tím, že je také francouzským filmem, možná hlavním hrdinou, jejíž představitel není herec primárně se vyžívající v akčním žánru. Jenže Liam Neeson je ve formě - sice mu v některých záběrech pomáhají mírně zrychlené záběry (co by jste po něm taky chtěli, je mu 56 let - i když - proti Connerymu ve Skále je každý mladík), naštěstí to není do očí bijící a hlavně, na rozdíl od níže recenzovaného Bonda, střihy nejsou tak zběsilé, takže si akci a chvaty opravdu vychutnáte.
Prostě v tomhle filmu je všechno jak má být - jasná premisa, jasný cíl, naprosto nejdrsnější hlavní hrdina, efektní akce, vyšetřovací metody jako z Langley, minimum hluchých míst, dobrý konec. Prostě jestli máte rádi akční filmy ve francouzském stylu, na 96 hodin určitě jděte, a když už nemáte kam, sežeňte si to!

8/10


PS: pro ty co si všimli, že jsem dnes tolikrát přirovnával k Seagalovi - u tohohle filmu jsem si na něj totiž vzpomněl - tohle by byl totiž přesně jeho styl - osamocený mstitel, mrtvoly pod nohama, rychlé ruce a přesná muška...očividně se takové filmy dají točit i po padesátce... Kdyby do hlavní role dali ho, tak si možná ještě zachránil kariéru:-) Ale kdo ví co by kdyby... já jsem rád za Liama, Seagal by z toho nejspíš udělal další Céčkový film rovnou na VHS;-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Můžu jen souhlasit, překvapivě kvalitní film...celou dobu jsem se výborně bavil :-) Bart