středa 10. prosince 2008

Stmívání (Twilight) 5/10

Právě jsem se vrátil z kina, kde mi nekonečných 122 minut blikala před očima nechtěná komedie Stmívání a napadá mě hned několik frází, jak bych tuhle recenzi začal... Třeba: "Ať žije emo a bílý makeup aneb albíni jsou zpátky v módě!" Případně: "Nevěřte marketingovým kecům o filmové události roku." Nebo: "o co, že jste ještě neviděli ve filmu tak dlouho otevřená ústa, aniž by něco řekla, jako za celý tenhle film". A možná by se hodilo i: "Uvažuju o přehodnocení kategorizace Babylonu AD jako cípoviny měsíce" - ale ještě si to rozmyslím, možná i proto, že jsem se vlastně docela dobře bavil... Jen nevím, jestli tam, kde to tvůrci zamýšleli...
Předně - film je podle knižní série, která má cca 4 díly. Knížku jsem nečetl (a asi už ani nebudu) a názory na ni se liší. V zásadě jde ale vypozorovat, že u slečen (úmyslně nepoužívám slovo žena) se setkávám z daleko pozitivnějšími komentáři, než u cyničtějšího opačného pohlaví. Příběh se odehrává v přítomnosti a 17-tiletá hlavní hrdinka Bella nám vypráví o stěhování se zpátky k otci, protože rozvedená matka a její nový nabíječ mají kočovné úmysly. Ocitáme se tak v malém městečku Forks, naprostém zapadákově o cca třech tisících vidláků na 2 míle čtverečné a můžeme sledovat, jak k sobě Bella s vlastním otcem hledají po 13 letech cestu skrze rozpačité rozhovory a jak jako nová žačka zapadá do místního kolektivu na střední škole... Už tenhle motiv evokuje filmy a seriály tuctového charakteru, jako jsou všechny ty Beverly Hills nebo Velmi nebezpečné známosti (hlavně 2. a 3. díl čím dál trapnější série). Kupodivu i přesto, že Bella působí dost uzavřeně, nepřístupně a beze smyslu pro humor, všichni jsou na ni až záhadně milí, což člověka po zkušenostech ze střední školy a ostatních filmových veleděl překvapí - nikdo ji nekrade svačiny, nerozhazuje knížky, nesměje se jí, že je neskutečně levá při volejbale. Téměř ideální svět. Ano, samozřejmě NĚCO musí být špatně a co to bude, se dozvídáme po zpomaleném nástupu rodinky Cullenových na scénu, což je místní emo smetánka adoptovaných albínů s rtěnkami, upnutými vestičkami a make-upem - a to samozřejmě mluvím o pánské části rodiny... Slečny jsou sice to samé, až na ty vesty, ale u těch mi podobné šaškárny se vzhledem až tak komické a idiotské nepřijdou - no nic, nechme to být, jak se odhalí později, má to svoje opodstatnění. Podle hesla "to nejlepší nakonec", přichází v oné scéně místní playboy Edward Cullen, nedostupný polobůh místní junior high school, který je cool až to praští... Se mnou to teda málem praštilo. Smíchy. No urychlíme to - zkrátka - přes počáteční zdánlivou nevraživost a náladovost se Edward přizná, že ho Bella nebetyčně přitahuje, on ji taky, vezmou se a žijí spolu na věky, happily ever after...vy můžete zůstat doma a ušetřit love. A nebo mi nevěřit a číst dál - samozřejmě věci se zkomplikují, časem se odhalí Edwardovo podivné chování, tajemství makeupu filmových hvězd a v jaké reklamě na věčně mladou pleť bez vrásek ho můžeme čekat - je totiž upír... Do toho se připletou záhadné vraždy v okolí, podezření diváka vzrůstá, komediálnosti a trapnosti přibývá a nakonec následují nějaká ta odhalení, navštíví nás Roman Tyčka a dokonce se dočkáme i akce... Pro nadržence - nemyslím sex, po této stránce je film frigidní jako Hillary Clintonová, ale boj, kousání, řezání, trhání a házení...

Předpokládám, že i po tom, co jste se prokousali až sem, vlastně pořád nevíte, co to vlastně je za film a jestli na něj jít... Žánrově by mohl spadat do podobné kategorie jako je o něco dříve mnou recenzovaná Disturbia - potkají se on a ona (případně on a on/ona a ona), jsou tu nějaké vtípky, romantika, fandění, aby to klaplo atd... pak nastane problém, např. někdo někoho chce zabít. Vyřeší se to za mírně hororové atmosféry a má to šťastný konec, aby si puberťáci mnuli ruce, jak hlavní hrdina vyřešil vše levou zadní, stejně jako by to v mokrých snech vyřešila chlapecká část publika a slečny slintají nad tím, jak by si užívaly v kůže hlavní hrdinky. Problém v tomto srovnání je ovšem ten, že zatímco u Disturbie vše fungovalo bezvadně a vtipné scény byly vtipné, romantické jak se patří romantické a při těch rádoby hororových jste se alespoň nesmáli a většinou měli aspoň trochu zatajený dech, u Stmívání jsem si připadal jako po špeku toho nejkvalitnějšího vzorku (ačkoliv jsem nikdy "nehulil"), protože jsem se v podstatě prosmál celým filmem až k titulkům, romantika neromantika, horor nehoror...
Předně - hercům měl někdo vysvětlit, jak to vypadá, když je někdo na rozpacích nebo z opačného pohlaví "paf" (nebo jak se vůbec má hrát). Režisérka Catherine Hardwicke a herečka, hrající Bellu (Kristen Stewart), si zřejmě představují, že takový člověk zírá s ustavičně otevřenou pusou. To samé Edward (Robert Pattinson, hrál v HP: Ohnivý pohár, ale tam aspoň brzo umřel)., takže v srdceryvných scénách, kdy by po sobě měli zamilovaně koukat, spíše díky vyvráceným čelistním pantům a psychovýrazům vypadají jako dva zběhlíci z Bohnic... Edward by pak ještě navíc díky makeupu z přehledem vyhrál emo metrosexuála roku. Místo aby jste si při pohledu na něj sedli na zadek a vydechl "aaach". I když to bych ještě tvůrcům odpustil, stylizace vzhledu byla nutná a mám za to, že v jedné scéně byla ona přitažlivost vysvětlena spíše "feromonovou" cestou:-) Každopádně oba herci (v podstatě i většina kolegů) působí na plátně strašně prkeně, nepřirozeně a v těch nepravých chvílích směšně. Při vrcholně rádobyromantických okamžicích jsem pravidelně prskal smíchy a nevěřícně kroutil hlavou nad tím, jak u toho můžou -náctky vlhnout - nebo by teda asi měly... Asi už jsem starý. U jiných filmů mám taky občas pocit trapnosti a studu za blbosti odehrávající se na plátně - aspoň, že tady jsou tyto scény natočené TAK špatně, že jsou svojí hrůzností vlastně velmi vtipné.
Naštěstí v druhé polovině, možná spíše závěrečné třetině se konečně začne něco dít a rozvláčné, uzívané tempo konečně přinese akci, zvraty a kupodivu i daleko přirozenější herecké výkony. Scéna, kdy se Bella z jistých důvodů nechtěně loučí s otcem hranou hádkou, se mi dokonce líbila. Každopádně dvouhodinová stopáž filmu byla až moc dlouhá, a přinášela sebou zlo v podobě příliš dlouhých, rozvláčných a nebo zbytečných scén. Další výtka by směrovala k technickému zpracování - opět naprosto zbytečné zrychlení u akčnějších scén, i prostá otočka autem ze zpátečky o 180° byla zrychlená, nemluvě o "rychlé" jízdě městem cca 60 kilometrovou rychlostí - podle amerických filmových měřítek by tak mohl dělat kaskadéra při filmových honičkách leckterý čepičář z řad českých svátečních řidičů... A to se těším co budete říkat na úžasný Edwardův "běh" do kopce s Bellou na zádech:-)
Co bych naopak pochválil, byla instrumentální hudba, která při opravdu povedené poslední 1/4 filmu s akčnějšími scénami byla správně úderná a dodávala scénám potřebný drive a která je tím možná dost dobře zachránila.
Po dlouhé době opět nevím, jak vlastně film hodnotit. Příběh nebyl špatný, některé scény byly příjemně natočené, většina -hlavně těch romantických- ale byla spíše trapná a směšná, akce se vcelku povedla, a ačkoliv chvílemi jsem si u filmu připadal jako u parodie na sebe sama, vcelku jsem se bavil. Hlavní hrdinové po chvíli zvykaní vyhověli požadavkům na sympatičnost, na druhou stranu byly dost dlouho prkenní... Opravdu dost rozporuplný film, který zaujal a pobavil tím, čím neměl...
Jak říká Franta Fuka - bylo to aspoň tak špatné, že to bylo vtipné. Pak jsou ještě ty horší varianty, že je to špatné tak moc, že se tomu už ani nedá smát... 5/10 (příznivci žánru, emo stylu či pánského makeupu, ve věku do 17 let, ať si přičtou bod za každou jizvu na těle;-))
PS: je mi záhadou, jak film může mít na ČSFD hodnocení 75%. Apoň že na IMDB mají rozum a zatím tam svítí 5.9/10.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nazdarek,

Naprostou souhlasim.. Vtipne a trefne napsana recenze. Ale stejne: tak dlouho a od srdce jsem te neslysela se zasmat ani nepamatuji. Vlastne pamatuji, zlate casy kdy jsme spolu sedeli v kancliku:-))

Hana

Anonymní řekl(a)...

Ach jaj, kde su casy Maxa Schrecka? Hentakeho fesackeho upira by som sa nezlakol, ani keby na mna cenil zuby sebeviac ( i ked henten by asi vycenikl nieco ine...)