pátek 9. ledna 2009

Půlrok s PS3 - HW část

Je sice pravda, že bilancovat by se mělo na konci roku (nebo nějakého ucelenějšího období), ale tou dobou jsem měl v hlavě jiné myšlenky, než potřebu přemýšlet o tom co mě v roce 2008 potkalo. A že toho bylo hodně, snad i na další samostatný článek např. o hasičích, práci, squashu, babách atd...
Každopádně jsem se chtěl dneska vykecat o něčem jiném, specifičtějším, co možná spoustu lidí zajímat nebude, ale možná by mohlo některé náhodné kolemjdoucí, případně hráčsky pozitivní nadšence - řeč bude o půlroční zkušenosti s PS3.
Přiznám se, na PS3 se u mě doma vedle TV prášilo dlouho, bez toho aby se pořádně zapotila - ze začátku jsem měl jen Grand Turismo 5 Prologue, tedy závody a všechno ostatní, co jsem na PS3 zkusil, byly dema. Aspoň za to, že jsem s koupí počkal, až budu mít doma internet, jsem si blahořečil. O PS3 jsem totiž samozřejmě, jako hráč a stále ještě majitel PS2, přemýšlel už dlouho, ale celou dobu jsem si říkal, že konzole má 3 proti.

1) člověk musí být online, aby to mělo smysl - vychází updaty na hry, updaty firmwaru, téměř každá hra má online obsah a hlavně - na PS Store je spousta dem a dalšího obsahu ke stažení, který vystačí měsíčně na několik (desítek) hodin zábavy.

2) Hry na PS3 jsou drahé jako prase. Pokud zrovna nemáte štěstí na akci, případně neseženete hru levně na aukru, zaplatíte za nové hry vždy kolem 1500,- a pokud to není exkluzivní záležitost právě na PS3, nemá to smysl - většina her vychází ve trojím provedení (většinou stejném) PC + XBOX360 + PS3, kdy zpravidla nejvýhodnější je verze na PC - a) dá se ukrást b) originál je až o 1000,- levnější c) u hodně her jsou přístupné modifikace fanoušků (např. koupit Oblivion na konzoli, když ho můžete mít na PC je prostě hloupost) d) ovládání je v řadě případů na PC pohodlnější e) přesto, že konzole se stále ohání slovíčky jako jsou next-gen a HD rozlišení, hry na PC bývají graficky lepší už jenom díky přístupnosti vyššího rozlišení. Což je totiž věc, která se moc často nezmiňovala - hry na PS3 běží v drtivé většině v 720p, což je nejčastěji rozlišení 1280x720 (a často i kdovíčímjiným). Když si vezmu, že doma hraju na dnes už pro hráče malém 19'' monitoru v rozlišení 1440x900, jasně je vidět, kam můžou jít konzolisti se svým "HD"... BTW: ve Full HD, tedy 1920x1080 běží jen minimum her, většinou spíše hříčky na úrovni šachů a hledače min... v podstatě je to asi tak, že konzolisti říkají HD (vysoké rozlišení) všemu jemnějšímu než je klasický PAL/NTSC..."LOL"... A tím se dostávám k bodu...

3) HDTV nutností. I přesto, co jsem napsal výše, tedy že není HD jako HD, je nutnost hrát hry na klasické TV problém. Sám jsem si při koupi bláhově myslel, že budu k PS3 přepojovat svůj monitor, ale neodhadl jsem svoji lenost a to, jak často mi pak bude monitor chybět jen kvůli minutové operaci na PC, nemluvě o ostatních, kteří by si k PC rádi sedli, když už u něj konečně nesedím:-) Nyní už třetí měsíc vymýšlím levné řešení, ideálně tak, abych nemusel mít další monitor pouze pro PS3 (na to nemám prostor). Jenže s monitory jsou i jiné trable - nějaká chytrá hlava totiž vymyslela, že TV budou mít poměr stran 16:9 a počítačové monitory 16:10. Když pak přes speciální konektor a HDMI výstup zapojíte k PS3 monitor, nastavíte 720p (nic jiného vám nezbude, protože full hd 1080i/p zobrazí až 24'' monitory), tak výsledkem je, že nevidíte levý a pravý okraj obrazu. Monitor totiž, laicky řečeno, roztáhne výšku obrazu z televizních "9" na monitorových "10", a aby ho nedeformoval jednosměrně a zachoval poměr 16:9, zvětší i "16" na "17,7" tudíž nevidíte asi 9% šířky obrazu. Takže asi tak - pak si spočítejte kolik vás přijde celá "sestava" aby jste mohli hrát při maximálním pohodlí, jak bylo zamýšleno - PS3 cca 9 tisíc, HDTV minimálně 12 tisíc a to nemluvím o některých doplňcích jako jsou další ovladače... A už jsme na ceně velmi slušného PC i s monitorem, které je rozhodně multifunkčnějším a PS3 bude mít jedinou výhodu - snadnou obsluhu.

Když už jsme u té obsluhy - konzole by měla být snadná na ovládání, mít přehledné uživatelské prostředí a Sony se snažilo, aby byla i multifunkční. Jenže, ti co jsou zvyklí na pohodlí a funkce PC, spláčou nad výdělkem...

I) konzole neví co to je multitasking. Je nemyslitelné, aby jste při hraní hru "hodili na lištu", zapli prohlížeč a našli si někde na netu radu jak pokračovat dál. Hru musíte nejdříve vypnout. Maximálně si tak můžete kamarádovi z kontakt listu napsat o radu.

II) Konzole umí přehrávat hudbu, video (divx i dvd a blu-ray) a zobrazovat fotky. Nechápu ale, proč si nemůžu pustit mp3-ky a prohlížet si při jejich poslechu net!? Prasečina největší! PS3 umí divx (ne všechny kodeky), ovšem neumí zpracovat titulky...taky milé.

III) Webový prohlížeč je velice rozporuplný. Má mnoho hezkých a sem tam užitečných funkcí, které jsme poznali až s příchodem firefoxu/ie7, ale na druhou stranu i přesto, že ČR je podporovaná země s oficiálním prodejem PS3, nebude vám prohlížeč zobrazovat českou diakritiku. Často vám také nebudou fungovat nějaké streamovaná videa a podobně.

IV) Menší výtka směřuje taky ke zpracování pošty/rychlých zpráv od dalších uživatelů PSN (vysvětleno níže) - při obdržení zprávy info problikne v rohu obrazovky a toť vše. Pokud zrovna nesedíte u PS3, už vám ani žádná ikona v menu nenapoví, že vás čeká nezobrazená zpráva.

V) PS Store, tedy prostředí, v kterém nakupujete či zdarma stahujete hry/dema/filmy/různé serepetičky atd, není v češtině a americká verze je dosti přehlednější než evropská. To, že na každé je jiný obsah, pak vede k tomu, že běžný evropan má založené ještě různé americké, japonské a další účty.

A jen tak na závěr té kritiky jedna poznámka - nikdy nepochopím, proč se do konzole používají tak malé HDD. 40, 60 i 80 GB je málo pokud se vám sejdou hry a stažitelný obsah. Například GT5 se instaluje na bezmála 8,5 GB, Bourne na 5 GB (proč se VŮBEC instalují?). Něco zabírá systém, něco si stáhnete (každé demo má paušálně minimálně giga, někdy dva, to víte, HD textury, next-gen;-)), to vám pak prostor mizí jako před pár lety cikáni do Kanady...

Abych jen nekritizoval - některé záležitosti jsou co do ovládání a nastavování velice příjemné. Například připojení na internet je záležitost na pár minut - do konzole připojíte kabel, v menu zadáte autodetekci, za minutu je vše nastaveno. Podobné je to pak se vším. Po úvodním vytvoření uživatelského účtu do Playstation Network (PSN) vás konzole vždy automaticky po jejím spuštění přihlásí do PSN a každá hra rozpoznává váš uživatelský/hráčský profil, nikde se nemusíte podepisovat, u každé hry vytvářet profil stále dokola jako na PC, kde mnohdy pokud hrají dva hráči stejnou hru, tak si mažou pozice (ano, jde to ve Windows vyřešit, ale ne tak pohodlně jako na PS3) .
- Potěšila mě kompatibilita nejen her z PS2, ale i volantu, za který jsem kdysi dal cca 1500 a vyhazovat se mi teda opravdu nechtěl.
- stejně jako ve starším článku musím pochválit tichost konzole a možnost zapnout ji ovladačem při standby režimu. Ještě tak aby za mě někdo vyměňoval disky s hrama...
- rychlý start konzole a v porovnání s PC i rychlé přihlášení na net.
- potěšilo mě zřízení tzv. Trophies - (bohužel jen) některé hry mají v sobě zabudované odměny za splnění speciálních úkolů/podmínek. Například za 20 headshotů v Uncharted. Nebo za vyhrání šampionátu ve Wipeoutu HD atd... Ano, k ničemu to není, ale někdy je to motivace k poctivějšímu hraní místo zevrubného prolétnutí k rychlému konci. Někteří hráči, včetně mě, mají takové bezvýznamné bonusy rádi a na Xboxu se achievment pointy uchytily - tak je přece Sony muselo udělat taky!:-) Co mě ale štve, je, že na rozdíl od Xboxu nejsou v každé hře...

No a další radosti mi konzole přináší spíš v závislosti na hrách, které na ní můžu hrát - do značné míry jdu po exkluzivních kouscích jako je Uncharted, Grand Turismo a Metal Gear Solid, což je myslím logické už z bodu (2) a pak po ceně. Když narazím na hru s hodnocením 7/10 za 350 jako byl Bourne, tak neváhám.
Nějaké využívání konzole na poslech hudby? NE. Malý disk a nemožnost nechat je hrát na pozadí.
Nějaké využívání konzole na sledování filmů? NE. Div-X raději na PC (kvůli titulkům), DVD na domácím kině (kvůli zvuku)...
Nějaké využívání konzole na prohlížení fotek? Výjimečně, když je potřeba jen v rychlosti vidět něco z mobilu nebo foťáku ve větším měřítku - vytáhnout kartu a dát ji do PS3 (i kdybych ji měl zapnout) je rychlejší než přes USB foťák zapojovat do PC. Čtečku karet ale mají stejně jen 60GB modely, které už skoro neseženete...
Nějaké využívání konzole na prohlížení webu? NE, jen v případě nouze...
...a trošku z nadsázkou:
Nějaké využívání konzole na hraní? Občas...když mám chuť si kazit oči u TV...

Ale aby bylo jasno - koupě nelituju - cena byla výborná, koupil jsem kus, který bych už dnes nesehnal a stejně bych PS3 jednou chtěl...

...dokončení a info k hrám, příště...

2 komentáře:

tlamiczka řekl(a)...

Tak to mas stesti ze mas PS3 na kterem jdou i hry z PS2, to tu konzoli posouva hodne dopredu - a to je jedina verze o ktere bych uvazovala. Jenze to byla jen nejaka omezena serie. Mel jsi fakt stesti na tuhle starsi serii :-)

Jim_MatriX řekl(a)...

měl, taky jsem se rozplýval před půl rokem, jak dobře jsem koupil - za dobré peníze, v dokonalém stavu a navíc verzi, kterou jsem chtěl... I když dneska není problém co se týká nákladů, PS2 z bazaru i s čipem by se dala sehnat za 2,5-3 tisíce, každopádně je to krabička a kabeláž navíc. Moje stará kabeláž a krabička je ale stále ještě v šuplíku:-)