pondělí 26. ledna 2009

RocknRolla - 8/10

Tak mě napadá, jestli vlastně psát recenzi nebo vůbec nějakou zmínku o filmu, který díky rozhodnutí nějakého pablba, rádoby předvídajícímu vkus českého diváka, ani nepůjde do českých kin. Pravda, nejsme trh, který by grafy utržených liber či dolarů vystřelil do závratných výšin, každopádně ten, kdo rozhodl, že film nepůjde do českých kin, by zasloužil pár facek a nakopat...je to totiž slušný podfu(c)k na nás, diváky. Guy Ritchie by jen dodal: "Sbal prachy a vypadni!"
O filmu RocknRolla jsem se dozvěděl čirou náhodou, při brouzdání skrze spletité sítě wwwebu, ale protože mi ten název nic neřekl, nechal jsem to být...až po nějaké době jsem na ten název narazil podruhé a shodou okolností u něj byl i text... Velmi pochvalný text. A poté, co jsem film zhlédl, musím potvrdit, že chvála byla 100% zasloužená. Typičtější anglickou gangsterku plnou suchého, černého a ironické humoru, výborných herců a celkově velmi uvolněné atmosféry hned tak nenajdete. I když - vlastně ano - pokud si pustíte starší filmy Guye Ritchieho, Sbal prachy a vypadni, případně Podfu(c)k, měli by jste mít představu, co vás čeká při sledování RocknRolly. Film ale není tak syrový, je více sebeironický, uvolněný, vtipnější a jako bonus se Guy za ty roky naučil i nějaké ty grafické filtry a finesy ve zpracování střihu...

real motherfucking rocknrolla!

Popisovat příběh snad ani nemá smysl - zkrátka se spokojte s informací, že příběh je klasicky zamotaný, osudy všech postav propletené, každý zná každého, přímo či nepřímo ho ovlivňuje a občas to ani neví a všem jde samozřejmě v první řadě o prachy, v druhé o život... Postav ve filmu je pro Ritchieho gangsterku typicky mnoho, každá je více či méně důležitá, o to jsou však pestřeji a zajímavěji vykreslené, dá se říct, že "co kus, to originál". Osudy těchto postav ovlivňuje zejména hlavní kápo Lenny Cole (vynikající Tom Wilkinson), hrající si s osudy a konty všech kolem sebe jako při odpolední siestě nad monopoly. Postavy se pak nerozdělují na hlavní a vedlejší, ani na dobré či záporné, ale pouze na sympatické a nesympatické, v pozdější fázi filmu na živé, mrtvé, postřelené, rozčtvrcené atd... Je jen na vás, kdo vám bude sympatický a v kom si najdete svého favorita. S velkou pravděpodobností se strefíte do postavy, která bude žít alespoň polovinu filmu;-) A figurky střídající se nám před očima během téměř dvouhodinové stopáže, jsou opravdu povedené, stejně jako jednotlivé scény, vedoucí ke klasickému gangstersky-žánrovému finále. Je tu sehraná, ale napůl komická dvojka One-Two (Gerard Butler, na kterého není kladen až takový důraz, jak by se dle plakátů dalo předpokládat) a Mumbles (Idris Elba) a jejich kámoš Handsome Bob (Tom Hardy). Naprosto nejsympatičtější mi pak byla Lennyho pravá ruka, příběh vyprávějící Archie (Mark Strong). Do toho nám z Ruska přes ČR přiletí trošku naivní Uri (Karel Roden) se svou povedenou účetní Stella (Thandie Newton) a povedenými, ultra drsnými magory jako ochrankou při převozu investic... A do toho všeho se nám filmem motá rádoby rocknrolla Johnny Quid (Toby Kebbell). Prostě postav je hodně a každá má v příběhu svoji roli.

Řidič slečny Daisy?

Docela mě mrzí, že abych mohl dokázat povedenost filmu, musel bych citovat některé pasáže, což prostě nemůžu, film nikomu kazit nechci. Každopádně některé scény jsou zralé na to, aby se staly klasickými - ať už krádeže peněz, taneční vložky v klubu (jedno kterou myslím, obě stojí za to) či téměř kteroukoliv scénu, ve které se objeví Lenny Cole... Prostě sledování filmu vás bude bavit, film bude plynout v poklidném tempu, stále to bude dost zamotané na to, aby jste byli zvědaví, co bude dál. K tomu sem tam zazní stylová hudba, která se mi mimochodem hodně líbí (mám na mysli údernou ústřední melodii) a celý film má celkem zajímavý vizuální motivy a přechody mezi scénami.

Shoot 'em up!

Co říct závěrem - nejde o nic revolučního, už tu to jednou, dvakrát, možná třikrát bylo, ale tvůrci se časem zdokonalili a vyvážili ingredience tak, že někomu to sedne ideálně nyní, někdo si bude stěžovat, že předchozí filmy se mu líbily víc - já patřím naštěstí do té spokojenější skupiny - jestli chcete vědět, kam budete patřit vy, jděte a sežeňte si to!
Naprosto jasných a zasloužených motherfucking 8/10, fellas!

Žádné komentáře: