neděle 29. června 2008

Úhel pohledu (Vantage Point) - recenze

Tentokrát si dáme rychlou pidirecenzi. Po dlooouuuuhé době jsem si řekl, že by nebylo od věci zkouknout nějaký ten film, a tak po Indiana Jonesovi předminulý víkend, jehož hodnocení se tu taky snad někdy dočkáte (ale tipoval bych, že asi tak dobou, kdy půjde na DVD), se dnes u mě doma promítal Úhel pohledu.
Jde o thriller na agentské téma "jak jsem zachránil prezidenta a všichni Američané na mě mohou být hrdí", ovšem velmi netradiční zpracování dává této 100x zpracované látce nový rozměr, a to doslova. Ústřední kostru filmu tvoří dějová linie "atentát na prezidenta USA 5x jinak",včetně toho co mu bezprostředně předcházelo a následovalo, kdy postupně sledujeme asi desetiminutové úryvky atentátu z pohledu několika naprosto odlišných osob, kdy každý má svoji větší či menší roli v celkovém rozuzlení, kde se osudy většiny sejdou a vytvoří kompletní přehled (v reálném čase) asi 20 minutové akce.
Celý film má pomalejší rozjezd, ale postupem času, kdy se sami dozvídáte o více detailech, začíná být film kvalitním thrillerem, překvapuje vás zápletko a ke konci tempo i díky skvělé automobilové honičce graduje. V méně či více výrazných rolích uvidíte herce, které odněkud budete znát, ať už je to televizní režisérka Sigourney "věčně Ripleyová" Weaver, člen ochranky Matthew "ztracený Jack" Fox, turista Forest "Ghost Dog" Whitaker nebo prezident William "všestranný" Hurt. A v ústřední roli běhá, střílí, telefonuje při řízení za 3 body a zachraňuje traumatizovaný Dennis "věčná vedlejší role" Quaid. V roli záporáka (nebojte, je jich tam povícero) se mírně blýskne Edgar "zabij Bournea" Ramirez, možná to budoucí hvězda, spíš ale jen menších "áčkových" filmů.

Celkově mě film dost překvapil, a to myslím naprosto pozitivně - až na už zmiňovaný pomalejší rozjezd, možná až přehnaně dokonale vycházejícími plány a souhrami náhod a možná až moc velké kouskování děje z pohledu jedné osoby, kdy jsme mohli vidět spíš seriálové tempo a seznámení s okolím. Žádné vykreslování postav a zápletky ala typický špionážně akční film, ale spíše takové "letem světem", kdy přijede prezident, řeknou se tři věty a pak se už střílí a běhá a všude to vybuchuje... Díky originálnímu pojetí ale film zapůsobí a skládaný příběh trochu připomíná kultovní Pulp Fiction, kde se děj také prolínal, ovšem tam tenhle nápad nebyl primárním cílem jak ohromit diváka.
Takže pozitiva tu máme jasná - dobře natočený zajímavý nápad, gradující výborné tempo, kvalitní herci, výborná akce, žádná hluchá místa... Jasných 8/10.

PS: u vynikající automobilové honičky mi bránila bezchybnému požitku pouze jedna věc - auto (nový Opel Astra) je při pronásledování několikrát velice nešetrně pomláceno, ať už čelně nebo z boku a v následujících záběrech je střídavě potlučené a zase opravené a JE to vidět... Ale nebudu to uvádět jako zápor filmu, hodně lidí by řeklo že jsem hnidopich. Jde ale o to, že to prostě ruší dojem. Můj určitě.

Žádné komentáře: