úterý 16. září 2008

Číslo 5 žije... v Dolanech?

Tak pětkou dnes nezačínáme náhodou. A proč se mi dostala do nadpisu vám snad napoví výčet soutěžních umístění Lipováků z posledních 5 závodů: Vícov - 5.místo... Bílovice - 4. místo... Stražisko - 5.místo... Dětkovice - 5.místo... Dolany - ...? Kdo se ke konci článku dočte, že tipnul dobře, vyhrává poukaz k Vánočnímu koupání v kádi s kapry. Kapry si sežeňte ale sami.

Zatímco před týdnem bylo ochlazení v kádi za odměnu a Stražiské koupaliště lákalo ke koupání, o týden později soutěž v Dolanech byla noční můrou pro všechny košaře a kdyby v Dolanech bylo nějaké koupaliště, možná by se na něm dalo bruslit! Takovou zimou se vyznačoval noční pohár na kraji Olomouce. Ostatně na toto téma kolovala ten večer řádná dávka vtipů, počínaje nabízením příručních sekyrek pro košaře na prosekávání ledu, až po brusle pro pohyb na základně. Zkrátka kdo se pořádně neoblékl, ten klepal kosu, pivo mu moc nepomohlo a než vystál frontu na grog, nejspíše umrzl. Obdivuju hasiče kteří závody přežili ve zdraví, protože mnozí pod dres už moc tepelných vrstev nenaskládali, tím spíš, když pak ještě lítali po závodišti durch mokří. Já sám měl na sobě asi tisíc vrstev oblečení a i tak jsem byl zmrzlý jako to pověstné guano. A to jsem zvolil vrstvenou metodu oblékání ala Curt Cobain, kdy jsem na sebe navlékl více vrstev než má cibule - tílko, triko, další triko, triko z dlouhým rukávem, mikina (fleecová) a další mikina nezastavila nápor vlezlé a třeskuté zimy, kterou podporoval východní vítr vlezlejší než okupační armády. Přitom nebýt zimy, mohl to být velice příjemný večer - areál sice nebyl přímo areálem k hašení přímo určeným, ale plácek poblíž hasičárny u cesty napříč vesnicí stačil k útoku na dvě béčka a tím pádem i patřičnému vykolejení mé osoby, protože jsem nebyl moc v obraze, jaké časy se dají čekat.
Každopádně u prvních, domácích Dolan, i mě bylo jasné, že časy jako 26:04 to asi nebudou... Naštěstí už druhý Krumsín ukázal možnosti tratě, když byl virtuální požár uhašen za hezkých 17:51 i s vteřinovým prostřikem... Pak to bylo jako na houpačce, špatné časy střídaly ty dobré, některým vyhořela nejen virtuální stodola, ale i útok samotný. Vícovský Luunni poznamenal, že svého Jirku na rozdělovači asi přestanou půjčovat, protože na svých bězích jen trénuje pro cizí, ale se svými to pokazí (no přesně takhle to neřekl, ale co už) - prostě se mu daří až v druhém běhu. Asi budou kluci muset jezdit na dvoukolové závody... ;-) Jinak budou běhat za 63:75.

Už páté Dětkovice se zhoupli na houpačce úspěchu na správné straně a čas 16:11 se později ukázal jako vítězný, byť jen těsně - poslední družstvo závodního večera - Stražisko B je téměř předstihlo útokem za 16:15. Těm by tedy stodola rozhodně neshořela. Koho ale předstihli, byli naši kluci z Lipové, kterým asi brzo za maskota pořídím model robota "čísla 5". Kluci byli na řadě jako osmí a naštěstí nestihli zmrznout - snad jen Ivanovi krapet ztuhlé ruce způsobily nějaké to cvakání spojek natřikrát, ale v té záplavě cvakání zubama celého publika to vlastně nikdo nepostřehl a kluci v předu mohli být i celkem rádi, voda jim i tak přišla akorát. Jen si rýpnu - Lukáš na sobě opravdu zamakal a ke konci sezony chytl dobrou formu, zatímco Mates nám začíná krapet prostříkávat. I když po tom, co jsem slyšel, že tentokrát bylo tréninku málo, buďme rádi za ty dary... A Ivane, ty nepruď. Ať si to tedy sesumírujeme - kluci uhasili co měli za krásných 16:65 (levý proud byl za 16:32) a vidět některé takhle se radovat bylo opravdu hezkým zážitkem - Véna začal skákat jako čertík z krabičky na každého kdo byl na doskok a Lukyn všechny s úsměvem od ucha k uchu plácal po bakelitech na hlavě. Nadšení bylo vidět na všech, včetně věčně mírně zamračeného Jikiho. V době, kdy doběhli, byli totiž na skvělém třetím místě s opravdu slušným časem, který by na "tříbéčkové" trati znamenal nejspíš čas pod 19 vteřin. Jen je škoda, že už 13. Plinkout jim sebral naděje na bednu a v závěru již zmiňované Stražisko B jim nepřálo ani ony brambory... Koho by zajímaly výsledky, jsou tady: 11.kolo.

Co dodat - závody to byly i přes noční tmu pohledné, pro fanoušky Lipové i přes páté místo radostné, pro všechny pořádně zmrzlé (viděl jsem i experta na košu, který ho házel do kádě jen jednou rukou...pak to taky podle toho dopadlo), pro některé i docela bolestné (jeden pravý proudař hodil naprosto exkluzivní tlamu v plné rychlosti asi 10 metrů před terčem, div že nesestříkl terč suchou proudnicí) a celkově tedy docela povedené. Tedy až na dvě dosti podstatné věci, související s pořádáním a chováním k hasičům... To, že spíkr byl naprosto tragický a mluvil chvílemi z cesty a měl tolik slabých chvil, že bych pomalu mohl mluvit spíše o občasných silných, už jsme si tak nějak na nočních pohárech zvykli. Ovšem to, že dodržování technických pravidel si pořadatelé pletli s nesmyslnou buzerací, která vedla k diskvalifikaci tuším Nové Hradečné, kvůli o centimetr (!!) nesedící míře savice, nebo čeho, to je krapet nesmysl, hlavně proto, že by si tím tým o nic nepřilepšil. Na druhou stranu pořadatelům vůbec nevadili ulité starty... Za toto bych rozhodčím udělil pomyslný pohlavek - aneb jak řekl tuším Bart a já mírně parafrázuji - nic nepotěší tak, jako když jedete 100km na soutěž, aby jste se dozvěděli, že máte o cenťák delší savici (než ješitný rozhodčí - aneb ať žijí dvojsmysly) a mohli jste jet zase zpátky...
27.9.2008 by jsme se měli kouknout k Dolanským sousedům do Toveře na poslední kolo. A kdo si pořádně prohlédnul tabulku, zjistil, že to bude pořádně žhavé kolo i kdyby venku mrzlo (snad ale přijde babí léto). Snad totiž uvidíme naše baby v akci, a navíc se bude rozhodovat o vítězi extraligy. A v neposlední řadě, Lipová ještě stále bojuje o co nejlepší umístění, za mocný finiš v závěru ligy by si minimálně udržení stávající pozice zasloužila. Takže good luck, boys!

PS: děkuji Luunnimu a klukům z Vícova za možnost ukradnout jim z webu fotky;-)

Co tam vidíš Miro? Ale...dávám Jirkovi pokus... maximálně dva!

Žádné komentáře: