pondělí 14. září 2009

UP / Vzhůru do oblak - 9/10

Je zvláštní, že ačkoliv přirozenost lidská, tedy i moje, je stárnout a vyvíjet, chodím poslední dobou do kina na filmy pro čím dál mladší diváky - alespoň mě teď napadlo, že nedávno jsem byl na Harry Potterovi a včera jsem zkouknul poslední animák od Pixarů - Vzhůru do oblak a z pubertálních filmů přesedlávám na dětské... Co bude příště? Teletubies? No byla by to zajímavá recenze.

Při sledování animáků máte vždy riziko, že se s vámi do kina propašuje nedostatek dospělých a tak je víc než pravděpodobné, že budete poslouchat více či méně duchaplné pokřiky linoucí se potemnělým sálem, od "jé, a hele/mě se chce čůůůrat" přes nevině dvojsmyslné "týýý vado takovýho ptáka chci taky" (nemluvě o tom, že věta "a teď ti ukážu něco, co jsem ještě nikomu nikdy neukázala", přijde vtipná jen vám...) a "mamí, a proč...???" až po "jó, to už jsem viděl, teď přijde xy a s ab udělá a pak přijde to překvapení cd a celé to skončí takhle" prokládané srkáním tekutých kostek cukru (CocaCola) a křupáním brambůrek v neméně hlučném obalu, či zasmradění celého kina popcornem. Když na animák jdete ještě ke všemu už ve 3 odpoledne, je pravděpodobnost infarktu z blbých keců, otravy kukuřičnými smrady či náhlého amoku vedoucí k masové vraždě, zhruba stejně vysoká, jako že Dr. House potká v příštím díle pacienta, který trpí nemocí, která se vyskytuje jednou za sto let. Maximálně dvakrát. A vyléčí ho. Mimochodem dodnes si pamatuju tu noční můru, když jsem byl na Flinstounových a ti blbci ten film dali s titulkama. To bylo celý film jen "co říkal, co říkal?".

Každopádně zpátky do kina na další výplod tvůrců ze studia Pixar, které snad zatím neklopýtlo a v průběhu poslední dekády jsme mohli slintat a plakat u takových taháků peněz z dětských pokladniček, jako jsou Hledá se Nemo, Úžasňákovi či Wall-E... Klasicky na vás vyrukuje oblíbený a vtipný krátký filmeček, tentokrát na téma "jak se rodí děti" nebo také "když ji (práci) miluješ, není co řešit". Je hezké, že umí zároveň poučit i rozesmát a mnohdy je i při své stopáži kolem 5 minut lepší, než některé celovečeráky:-) Každopádně byl více roztomilý než vtipný a třeba kouzelník před Wally-Em se mi líbil víc...



A teď již vzhůru do oblak... Nebo vlastně ne - ještě chvíli zůstaneme na zemi... Příběh začíná v první polovině 20.století, kdy spolu s malým Carlem Fredricksenem sledujeme jeho dětského hrdinu a idola, Charlese Muntze, při jeho expedicích do exotických, až "ztracených" světů. Hezky vzducholodí, se psí posádkou, vzhůru do oblak na exotickou cestu... Během dalších pár minut jsme svědky Carlova seznámení s osudovou a celoživotní láskou Ellie, jejich svatby, mládí, životního štěstí i neštěstí až po smutné rozloučení v důchodcovském věku...život už je takový, pochová vás Makový. Vše má spád, je to precizní, pětiminutové, beze slov, provázeno dynamickou hudbou od starého známého Michaela Giacchina, jehož hudba je k slyšení přes animáky, dospělé filmy (Star Trek) až po seriály (Lost) a skládal hudbu i k několika desítkám her (např. série Medal of Honor). Hudby si sice ve filmu všimnete jen někdy, ale to vesměs proto, že jen podbarvuje dění na plátně zatímco vaše smysly jsou zaměstnány primárně něčím jiným. Veverka!
Příběh důchodce Carla pro diváky opravdu začíná až v momentě, kdy po sérii událostí zazvoní u jeho domku, osamoceném mezi železobetonovými skleněnými monstry, dva zřízenci domova důchodců, kam samozřejmě (překvapivě málo) nevrlý stařík nechce. Rozhodne se splnit si svůj dětský, nikdy neuskutečněný a mírně absurdní sen, který sdílel se svou nebožkou Ellie... odletí hledat "Vodopád snů", u kterého vždy s Ellie chtěli žít. Že sebou vezme černého pasažéra, dychtivého a neskutečně upovídaného skautíka Russela, je tak nějak "nad plán", každopádně dobrodružství může začít! Veverka!

Co můžu na filmu jednoznačně pochválit, je velmi dobré tempo. Za celý film jsem se nestihl podívat na hodinky a po hodině a půl mi jen hlavou proletělo: "cože, to už je konec?". Hlavní kostra děje je sice poměrně chudá a příběh by se dal odvyprávět ve třech větách, ale o to více je vše se vším provázáno, nic tu není navíc a na onen základ dokázali scénáristé nabalit spoustu narážek (na malé děti a na senilní důchodce atd), které pochopí spíše dospělí a hlavně skvělého situačního humoru, proloženého několika kameňáky. Veverka! Od Wall-Eho naštěstí tvůrci mírně ustoupili z minimalizmu co do počtu postav, takže zatímco v půlce Wall-Eho jsme si vystačili s němým robůtkem, tady máme velmi nesourodou dvojku ukecaný kluk a důchodce, ke kterým se později přidá mluvící pes, který je tak trochu trouba, přičemž k němu skvěle sedí dabing P.Lišky a pták, něco mezi pštrosem, pávem a tukanem, který toho už vůbec moc nenamluví. Hlavně tihle čtyři se pak starají většinu filmu o výborné, vtipné a místy roztomilé (úlitba těm nejmenším) scény a gagy. Veverka!

Co se týká technické kvality, "grafika" je opět úžasná, byť je stylizovaná a není fotorealistická, jak jsme mohli sledovat posledně u Wall-Eho. Tentokrát Pixar nastolil nadvládu disproporcí a komixového stylu, a zase to byla dobrá volba. Vypadá to, že na co tihle hoši (a děvčata?) šáhnou, to se daří. Některé detaily jsou pak až zarážející a člověk se neubrání vzpomínkám na třeba jen 5 let staré filmy, které prostě neměly takový počet do detailu zpracovaných serepetiček. Například je vidět i nitky ve vyšívaných skautských odznáčcích. A to nemluvím o skvělých animacích zvířat či rozlámaného staříka Carla atd... Po technické stránce filmu opravdu nelze nic vytknout. Veverka!

Co závěrem? Opět nám studio Pixar předložilo krásný film. Příběh je už klasicky pohádkově prostý a nekomplikovaný, o to víc prostoru bylo na vtípky a vyladění příběhu jako celku. Technická stránka na nás dýchá lehkostí, až by člověk řekl, že to animování muselo jít od ruky samo a i ten mnohými proklínaný dabing se povedl. (já tedy mám k dabingu výhrady málokdy, pokud jsem před tím neslyšel originál)
Ať už jste dospělí nebo nevíte kam odpoledne s dětma, tenhle film doporučuju každému, včetně sedmdesátiletých seniorů;-)

Oficiální trailery zde(komplet) zde(seznámení s Kevinou) a zde(speciální epizoda). Bohužel není povolené vkládání, takže budete muset na youtube přímo...

Žádné komentáře: