pátek 14. září 2007

Tak to naši ukopali...

Sláva nazdar výletu, nezmokl jsem už jsem tu:-)
Sice budu psát neaktuálně, ale zase když už jsem to nakousl San Marinem, tak to dokončím:-)

Ano, řeč bude o kvalifikačním utkání ČR - Irsko, ale tentokrát to dost pravděpodobně odbydu, protože krom několika maličkostí, není nad čím sarkasticky žvatlat:-)
Naši fotbalisti dostali asi doma od přítelkyň, manželek a maminek pořádný kartáč, a aby nemuseli chodit do příštího zápasu kanálem, tak na Irsko vlétli ve velkém stylu...tedy v měřítku naší výkonosti posledních měsíců. Ale opravdu - během první půl hodiny se bylo na co dívat, a byla to hlavně naše hra, na co jsme se mohli dívat. Což je dobře. Naši hýřili pohybem, snažili se prokombinovat do šancí, které i přicházely, na soupeře doslova vlétli.
Snaha našich byla korunována v 15.minutě, kdy do té doby (a v podstatě celý zápas) nejvýraznější a asi i nejlepší náš hráč, Marek Jankulovski, dal po kombinaci s Plašilem gól. Narážečka, rychlá klička, střela levačkou a přízemní rána skončila tam kde jsme chtěli...v brance.
Bohužel jak se dalo čekat, naši trochu zmírnili, což takticky asi bylo správné, to tempo by nevydrželi celý zápas, ale divácky pak zápas začal upadat do šedi průměru, nemluvě o několika infarktových záležitostech, které nám zařídili Kováč, Čech a také někteří útočníci soupeře. Nutno podotknout, že při nás stálo hodně štěstí, protože se během zápasu míč několikrát povaloval nebezpečně blízko brankové čáry a jednou byla i nastřelena Čechova levá tyč.
Nakonec utkání dospělo k jednobrankové výhře našich, když prvních 30 minut bylo super, ve 40. minutě hru Irů hodně vyburcoval střídající Stephen Hunt a Irové hodně zlobili a náladu si přenesli i do druhého poločasu, a po Huntově vyloučení cca v 70.minutě, se hra změnila v drsnou, křečovitou, zákeřnou okopávanou, kdy naši se hodně snažili udržet výsledek a Iři mi připadali, že jim ani nejde o vítězství, ale o to změnit fotbal v rugby, k čemuž se někteří karatisti jako Sivok, nechali zlákat:-)

Odkaz na články na http://fotbal.sport.cz/sekce/fotbal/me, nutno podotknout, že například hodnocení hráčů po zápase, kdy jen Galásek dostal za 3, (1 nejlepší, 5 nejhorší) mi přišlo hodně obměkčené neobjektivní euforií z vítězství a příblížení se postupu na ME. Za 30 minut dobrého fotbalu si podle mě nezasloužil jedničku nikdo, snad jen Marek Jankulovski, který opravdu BYL vidět celý zápas.

Další věcí, která byla hoooodně rozebírána, je červená karta Stephena Hunta. Kdybych se snažil poctivě popsat situaci pro ty, kteří ji neviděli, Hunt se snažil vybojovat míč na dlouhou nohu, skočil po něm nohama napřed, proti němu přibíhal Polák, který viděl že by tam dřív nebyl a Hunt se chystá jít do toho skluzem, takže se zapřel o obě nohy a zastavil rozkročený, připravený blokovat míč, zatímco Hunt skočil proti němu, mírně jednou nohou odkopl míč a pravačkou docela razantně (a zbytečně) kopl Poláka někde na koleno...
Celé to bylo komentováno jako zákrok, za který neměla/nemusela být červená karta.
Já osobně nevím, jak se k tomu stavět - každopádně šlo o zkratovitý zákrok, zbytečný, kdy Polák vůbec do souboje nešel... Nejsem a nebyl jsem nikdy rozhodčí (ani bych nechtěl být) a tak jsem mírně na vážkách... ale asi bych tu červenou dokázal dát taky. Co si o tom myslíte vy?

Střihové video ze zápasu (včetně útržku Huntova faulu) najdete tady.



Další události kvalifikačních zápasů stylem "letem světem".

Předně - Slováci utrpěli potupnou prohru s Walesem na domácí půdě 2:5, kdy je zařízl proměněnými brejky Bellamy. Situace ve skupině je tak poměrně přehledná:

1 Německo 8

7 1 0

31:4

22
2 Česká republika 9

6 2 1

19:4

20
3 Irsko 9

4 2 3

14:11

14
4 Slovensko 9

3 1 5

20:20

10
5 Wales 8

3 1 4

13:13

10
6 Kypr 8

3 1 4

13:16

10
7 San Marino 9

0 0 9

1:43

0

Kompletní přehled tabulek zde.

Také překvapili Francouzi, kteří prohráli doma se Skotskem 0:1. Za překvapující by se dali vypíchnout i výsledky Portugalsko - Srbsko 1:1 a Kazachstán - Belgie 2:2.
Celkový přehled zde.

Tímto se v rychlosti loučím, zatím fotbalu zdar!

Žádné komentáře: