úterý 23. června 2009

Andělští Trekkies přeprali ďábelské Terminátory...

Nazdar všeci, dali by jste si jedno malé požvýkáníčko? Ano, opět nám běží v tv oblíbená reklama na orbit a domácí žvýkání, a stejně tak jsem se já vrátil ke sledování filmů - bodejď by ne, když mám tu super velkou TV, která mi umí přehrát film přímo z flashky;-)

Wrestler

Tak tohle je ten mocně probíraný filmový návrat Mickeyho "Rourky" na stříbrné plátno, v tomto případě trošku umělé a zkrvavené. Film mi stylem stavby příběhu a vizualizací ala dokument asi nejvíce připomíná Osmou míli (8 mile) s Eminemem. Příběh líčí krátký životní úsek života Randy "the Ram" Robinsona, bývalé velké hvězdy wrestlingu. Sportu, u kterého si neodpustím osobní poznámku, že to je "zábava" pro lidi s IQ pod 100 (ne-li ještě míň). Ano, choreografie je někdy dech beroucí, ale jinak je to trapné a jak je ve filmu vidět, až nelidsky bolestivé divadlo. Některé kousky blbců v ringu hraničí s doživotním postižením a zařazením do sbírky kreténů na Rozzlobených mužích a podobných serverech. Ostatně cvakat do sebe sešívačkou, řezat se žiletkama pro opravdu "real" dojem pravé krve a podobné magořiny, nemůže nikdo normální provozovat (nebo sledovat).
Ale vraťme se k filmu. Mickey R., který dnes vypadá jako starší brácha Micheala Jacksona, nám sice předvádí slušný herecký výkon, ale samotný příběh není až takový odvaz a mám pocit, že jsem podobné téma "zlomeného" hrdiny viděl už několikrát. Ram byl slavný, žije jen pro wrestling a potěchu diváků. Má zničené zdraví, srdce, obličej, rodinné vztahy a jak je zvykem u poloviny ameriky, žije v přívěsu. Veškerý děj sestává z jeho nadbíhání tanečnici ze strip-klubu, dceři, která ho nenávidí za to, že na ni v dětství neměl čas a procházení tělocvičnami, poplácávání se s ostatními seniory v ringu po propracovaných bicepsech (nutno podotknout, že i "Ram" má slušně napráškovanou figuru) a nějakého toho tajtrlíkování mezi provazi.
Nevím, jestli by člověk měl hledat za filmem něco víc, než jen pohled do soukromí jednoho zničeného wrestlera. Wrestlera, který je v první řadě taky člověk, ale na druhou stranu vášeň pro tenhle sport je pro něj zničující, osudová a nedokáže před ní dát ničemu a nikomu jinému přednost. Příběh je to smutný, mockrát se nezasmějete - spíše naopak, obličej budete mít asi mnohokrát zkřivený odporem a slabší povahy ať se raději ani nedívají, hodně záběrů je totiž dost naturalistických. Ze zákulisí wrestlingu se myslím nedozvíme nic šokujícího a kdo bude čekat nějaký zajímavý, vypointovaný konec příběhu, bude taky zklamán. Vše, na čem film stojí a padá je sledování hereckého výkonu "Mikyho Rórky" a tam už je to jen o tom, jak moc dobře se vám na ten jeho zdeformovaný obličej dívá... 6/10.


Andělé a Démoni

Tom Hanks se nám ostříhal, zaplaval si a odcestoval do Vatikánu vyřešit další filmový oříšek plný vražd, symbolů, církve, fabulací a fanatiků. Předesílám, že na rozdíl od mého oblíbeného Františka Fuky mohu říct, že jsem knihu četl, takže bych mohl porovnávat, ale nebudu. Za prvé už je to nějaký ten pátek, co jsem ji četl, za druhé to nijak nevadí ani recenzi, ani divákovi, když knihu před filmem nepřečte - spíše naopak. Apropo - pro ty co četli - film je knize vcelku věrný, až na jednu sci-fi kaskadérskou vložku, na kterou jsem se opravdu těšil, jak filmaři vyřeší. Ti ji pro jistotu vynechali. A dobře udělali.
Příběh je poměrně prostý - Robert Langdon je profesor na Harvardu a zabývá se celý život symbolikou všeho co vás napadne, a je tak známý a slavný (bodejď by ne, když rozšifroval mistra Leonarda a natočili o něm už jeden film;-)), že když "někdo" ukradne antihmotu z CERNu a ve Vatikánu po smrti papeže "někdo" unese 4 kardinály, kteří jsou zároveň největšími favority na nástupce Svatého Otce, pozve si ho místní policejní šéf na pomoc při vyšetřování, protože přece hledání symbolů v milionovém Římě a Vatikánu je rychlejší a exaktnější, než moderní kriminalistika. A ten "někdo" má něco společného s Ilumináty, kteří jsou podobný spolek zlotřilců, jako v Lovcích pokladů Svobodní Zednáři...
Jsou dva způsoby, jak tenhle film můžete brát - buďto budete rýpat a nedůvěřovat ani zbla možnosti, že by kdokoliv skutečně mohl být tak geniální a měl takové obrovské štěstí jako Robert Langdom, ale pak si film neužijete (a ani bych vám nedoporučoval na něj vlastně jít) nebo jste alespoň částečný příznivec konspirací, hledání vedlejších významů, symboliky a trošku senzačnějších výkladů známých reálií (a nebo McGyvera;-)). Pak si film můžete dovolit shlédnout a pravděpodobně se vám i bude líbit.
Já osobně jsem někde mezi, spíš se přikláním k druhé možnosti "věřit" (pokud nemám rýpavou náladu jako u sledování posledního Termínátora) a i vzhledem k tomu, že jsem čekal velký průšvih, musím hodnotit veskrze kladně. Ona totiž i knižní předloha je o dost kvalitnější a záživnější čtení, než předchozí Šifra mistra Leonarda, se kterou ji asi bude každý srovnávat. Andělé a Démoni jsou napínaví, mají spád, akci, přiměřeně vysvětlovacích přednášek (takže si připadáte opravdu jako v kině a ne někde v učebně) a v podstatě kromě trošku šílených způsobů, jak hlavní hrdina vždy bleskurychle a téměř neomylně trefí další "místo činu", působí i uvěřitelně. Příjemné je i herecké obsazení. Sice nikdo nevyčnívá, ale zároveň nikdo nevadí a s výběrem herců se casting strefil. Technicky není filmu moc co vytknout. Sice moje trénované oko poznalo asi všechny ty digitálně naplněné náměstí, baziliky, kobky a podobně, ale řadový divák bude spokojený, že se podívá tam, kam normální smrtelník asi nikdy.
I když hodně lidí k filmu bude přistupovat s despektem, ať už kvůli tématu, nebo špatným kritikám, nemyslím si, že by šlo o špatný film, stejně tak jako si dovolím tvrdit, že lidé, kteří knížku nečetli a mají rádi konspirační příběhy, si film užijí. Sice nejde o to nejlepší, co se dá nabídnout, ale 7/10 dávám s čistým svědomím a oběma očima otevřenýma:-)


Terminator Salvation


Tak konečně, po měsících očekávání, umocňovaných pečlivě dávkovanými trailery, jsem se dočkal zatím posledního, v pořadí čtvrtého Terminátora. A jaké že jsou dojmy a pocity? Veskrze smíšené.
Příběh nás zavede do už čtvrté alternativní budoucnosti, která nemá opravdu nic moc společného z tím, co nám bylo naznačeno kdy dřív. Toť zklamání, nebo spíše překvapení číslo jedna - John Connor a jemu podobní nevedou žádný partizánský boj laserovými zbraněmi, neplazí se mezi vraky a terminátorům pod ocelovými patami nepraskají lebky... Věc se má totiž tak, že (opět se tu USA rovná "celý svět") Skynet (ne, opravdu vám nehodlám vysvětlovat kdo je kdo a co je co) a jím ovládaní roboti, sídlí několik kilometrů severně od San Franciska (nebo LA? už nevím přesně) a několik kilometrů jižně od San Franciska (nebo spíše LA) sídlí překvapivě armáda odboje. A když říkám armáda, tak armáda se vším všudy. Mají opevněnou základnu s minovými poli, těžkými kulomety, k dispozici vozový park menšího pluku a to ještě nezmiňuji průzkumné letadla a helikoptéry. A to už je jeden z prvních a pro mě asi největších paradoxů příběhu - všemocnému Skynetu, který jak odhaduju, má výrobní kapacity na to chrlit stovky robotů všeho druhu za hodinu, je zřejmě úplně jedno, že má 200 km jižně miniarmádu odboje, kterou by mohl zničit jednou menší přepadovkou. Místo toho loví obyčejné lidi, živořící někde v poušti, aby je zneužil při vývoji nového terminátora, s jehož pomocí by se infiltroval do řad odboje. Ehm. Nějak ale nechápu, proč by to měl dělat, případně k čemu vlastně lidi Skynet jinak potřebuje, že volí tak zdlouhavý postup?
Scénář. To je opravdu ta hlavní slabina filmu a jeho děravost a nesmyslnost na nás křičí celým filmem "vypněte mozek!", protože jinak se budete každou chvilku ptát sami sebe nebo toho vedle vás, jestli si z vás někdo nedělá prču. Scénář se dopouští z mého pohledu několika chyb.
A) uvede nás do prostředí, jehož mikroklima je absolutně nerealistické. Vím, jsem na sci-fi filmu, ale i ten by mohl mít trošku logický základ.
B) momenty, které by mohli být překvapením filmu, nám polopatě předesílá už od počátku filmu a výsledná odhalení "šokujících" zjištění neumí vygradovat a lépe fungují i v tříminutových trailerech, než přímo ve filmu. Mám na mysli děj okolo Marcuse Wrighta a pro ty, kteří film ani trailery ještě neviděli, nebudu raději prozrazovat víc.
C) některé hlášky a situace ve filmu mají trapnější texty, jako Beverly Hills 90210. Naprosto mě pak odrovnala nejvtipnější (bohužel nechtěně) hlůáška filmu, kdy sestřelená pilotka Blair jede jako blázen po Marcusovi, který ji právě zachránil, a v momentě, kdy sedí asi 3 metry od ohně o velikosti malé fatry a výtopnosti 100 kil biomasy, prohlásí naprosto průhlednou hlášku:"je mi nějak zima..." a poté se jde přitulit k Marcusovi. To už si z nás opravdu děláte srandu?

Abych jenom nekritizoval nelogičnosti, nevýrazné postavy, Baleův chraplák a nezajímavé a početné herecké obsazení, musím přiznat, že několik záležitostí i celkem potěšilo. Předně postava Marcuse Wrighta je opravdu tak dobrá, jak se dočtete ve většině recenzí. Je to jak díky tomu jak nejednoznačně zpočátku působí a jak je napsaná, ale i díky podání Sama Worthingtona, na kterého se budu asi hodně těšit v budoucím Avatarovi režiséra Jamese Camerona. Druhá potěšující věc byla většina akčních scén, které McG zvládl poměrně slušně natočit, neiritivali nadměrně rychlým střihem, jak bývá zvykem poslední léta a pozorný divák v nich dokázal nalézt avizované odkazy na předešlé díly, hlavně tedy první a druhý.
Celkový dojem z filmu je ale každopádně nemastný neslaný. Pocity u mě zachraňuje oblíbenost tématu, vcelku povedené triky a vybrané scény, potažmo sledování konání Marcuse Wrighta (který je tou pravou, hlavní a zajímavější postavou, nikoliv John Connor) a jeden bodík bych přidal i za poměrně šikovnou pointu filmu. Naopak bod okamžitě strhnu za to, co následovalo po pointě a celou ji poslalo do háje, stejně jako zbytek zpackaného scénáře a překopaný terminátoří svět. Neříkám, že jsem se u filmu nebavil, ale rozhodně to člověka neuspokojilo... 7/10.

PS: pořád z toho filmu mám ale lepší dojem, než z Terminátora 3 a jeden bod k hodnocení jsem nakonec přidal za jednu trikovou scénu, kterou dál komentovat nebudu, ale ti co už viděli si domyslí...


Star Trek

Podle hesla "to nejlepší na konec" jsem si nechal komentář k filmu, který jsem z této čtveřice viděl jako první a taky bych ho označil jako z této čtyřky nejlepší. Popravdě, myslím, že být zaníceným fanouškem Star Treku, asi bych nebyl nadšený z toho, jak tento remake vyzněl a co udělal s celým star-trekovským originálním seriálem a filmy s původní "spockovskou" posádkou, ale jako nezaujatý divák, který si šel užít letní scifi blockbuster, musím vrnět blahem.
Úvod nás přivádí na známou vesmírnou loď Enterprise chvíli před její zkázou, kterou jí přímo z červí díry přinesla Klingonská hypermoderní loď... postupně se dozvídáme kdo co a proč, ale to v tomto případě není až tak důležité, protože je důležitější je kdy, jak a jak moc efektně, cool a vtipně.
Po úvodním, akčně dojemném ántré, se postupně seznamujeme s celou budoucí posádkou Enterprise. Takže tu máme hlavního hrdinu J.T.Kirka, který je zatraceně drzý a sebevědomý, chladnokrevného Spocka se zbytky citů, zaujme sexy Uhura, pobaví hypochondr a zmatkující doktor v jedné osobě "Bones", či charašo gavarici Čechov. Mám hodně rád dobře provedené seznamovačky s novým prostředím a postavami a tady se J.J. Abrams a scénaristé vytáhli. Samotný příběh už tak úžasný není, protože jde o prostou pomstu s trochou časoprostorového zmatku, každopádně jeho podání je vskutku stylové.
Pakliže tento díl měl fungovat jako restart celého Star Treku, funguje úžasně jednoduše na všech frontách. Film je svěží, pro mladé, zábavný. Pravda, techniky a rozumování je tu trochu méně, ovšem to asi bude vadit jen pravověrným trekkies a ti se stejně raději potisící podívají na napomádovaného Kirka jak se v papundeklové Enterprise z r.69 řítí nadsvětelnou rychlostí k další záživné, vysoce erudované debatě se Spockem o warpovém pohonu;-)
Krom povedeného filmu se podařilo poměrně originálně vyřešit i restart ve smyslu příběhovém. Díky scifi možnostem světa ST a ústřední zápletce filmu, nám vznikla alternativní minulost, začínající při narození J.T.Kirka a tak se sága může (ale nemusí) ubírat svobodně svým vlastním směrem, stejně jako může kopírovat či doplňovat již natočené materiály. Jsem upřímně zvědavý, jak s tím scénáristé dál naloží.
Triky, hudbu a kulisy nekomentuju, to je prostě kvalita, tady ani nemůžete čekat po technické stránce nic jiného. Herci zahráli co měli, vybraní byli dobře, Kirk byl echt gut, Bones v podání Karla Urbana zábavný a Čechov byl kapitola sama pro sebe.
Dávám 8/10 a vyšší hodnocení nebude jen proto, že záporák, jeho motivace a vůbec příběh není nic moc zajímavého a je tu jen jako záminka pro tu omáčku kolem...která je ale opravdu moc povedená:-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Bonjorno, kecalkovi.blogspot.com!
pi? Bassi Il Viagra. Risparmia di pi? con i nostri fornitori che danno lo [url=http://farmamed.fora.pl/ ] Compra cialis generico[/url] kaufen , viagra assuefazione , viagra quanto dura , acquisto viagra [url=http://farmitalia.fora.pl/ ]Come Compra cialis online[/url] E'un sito che tratta la vendita e l'acquisto di Orologi d'epoca e da collezione, [url=http://milanofarma.fora.pl/ ] Comprare cialis in Italia[/url] Acquistare viagra generico. Acquisto Viagra e Cialis generico contro impotenza [url=http://farmanova.fora.pl/ ]Dove Comprare cialis [/url] diffidando dei rimedi proposti da amici viagra libera vendita conoscenti, [url=http://farmaroma.fora.pl/ ] Compra cialis generico[/url]